Svečana sjednica Općinskog vijeća Bosanska Krupa povodom Dana državnosti BiH

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća jučer je u Bosanskoj Krupi obilježen Dan državnosti BiH. Osim načelnika Općine Bosanska Krupa Armina Halitovića, predsjedavajućeg Općinskog vijeća Ćazima Kasića, vijećnika, građana općine Bosanska Krupa, predstavnika organizacija proisteklih iz odbrambeno-oslobodilačkog rata, predstavnika političkih stranaka, nevladinih organizacija, sjednici je prisustvovao i delegat u Domu naroda Federacije BiH i potpredsjednik Skupštine Unsko-sanskog kantona Mladen Lonić.
Ponosni na državnost BiH, na tekovine koje je ona nosila kroz svoju burnu historiju braneći se i čuvajući svoju multietičnost i interkulturalnost, odajući poštovanje svima onima koji su bili njeni najhrabriji branitelji i čuvari, prisutni na svečanoj sjednici su, svi prema svom svjetonazoru, odali dužnu poštu šehidima i poginulim borcima.

U svečanom referatu predsjedavajući Općinskog vijeća Bosanska Krupa Ćazim Kasić se prisjetio historijskih činjenica koje svjedoče o državotvornosti prostora u kojem žive građani i građanke BiH, naglašavajući poraznu činjenicu da stvarnost danas čine i oni koji najznačajniji državni praznik negiraju, a državljani su BiH.

„Visoka cijena koju su građani BiH platili svojim životima i svojim tijelima da bi živjeli u nezavisnoj i demokratskoj BiH, nažalost nisu dovoljni da u manjem bosanskohercegovačkom entitetu, ali i u još nekim sredinama prihvate nepobitne historijske činjenice koje su potvrđene 1943. godine na prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu“, kazao je Kasić.
Općinski načelnik je u svom referatu, apostrofirajući obavezu budnog čuvanja tekovina bosanskohercegovačke državnosti istakao da je 25. novembra 1943. godine pobijedila odluka kojom je, mada je bilo i drugačijih prijedloga, Bosna i Hercegovna potvrđena kao Republika u sastavu Jugoslavije, kao ravnopravna zajednica svih naroda i narodnosti koji u njoj žive, odnosno potvrđena je njena jednakost u tadašnjoj državi sa ostalih pet Republika.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

„Poslije raspada Jugoslavije takvo pravo jednakosti sa drugim državama je očuvano, nažalost uz ogromni broj žrtava najboljih sinova BiH, što obavezuje sve one koji su istinski graditelji bolje budućnosti i prosperiteta svih građana da te žrtve ne zaborave i da svojim radom, zalaganjima, učenjem, budu voditelji BiH ka evropskoj zajednici, kojoj prostorno, kulturno i pripadamo“, istakao je načelnik Halitović naglašavajući da taj put mora biti put koji će se zasnivati prvenstveno na antifašističkim tekovinama datuma koji se obilježavao i obilježava Danom državnosti BiH.
U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su članovi KUD „Grmeč“, Jasmin Beširević i Salih Suljanović.
U organizaciji Centra za kulturu, obrazovanja i informisanja, Gradske galerije i Udruženja likovnih umjetnika „Krušnica“, kao poseban dar za Dan državnosti upriličena je sedma samostalna izložba akvarela, grafika i akrilika, bosanskokrupskog umjetnika Alage Isakovića.

U okviru obilježavanja Dana državnosti BiH, prije svečane sjednice, brojne delegacije su na Centralnom šehidskom spomen-obilježju u Bosanskoj Krupi, spomen-obilježju u Bosanskoj Otoci, na šehidskim mezarjima u Jezerskom i Pištalinama proučile Fatihu pred duše šehida i poginulih boraca i položile cvijeće.