Ugradnja nove kotlovnice u područnoj školi „Pilana“ proslavljena na Dan ljudskih prava

Zahvaljujući ponajviše agilnosti menadžmenta Druge osnovne škole u Bosanskoj Krupi i pomoći lokalne zajednice u iznalaženju najkorisnijih rješenja, od škole koja je prošle godine bila veliki problem kako za nadležno ministarstvo, tako i za lokalnu zajednicu, danas je to škola koja služi kao uzor na Unsko-sanskom kantonu. U dva najveća objekta, centralnoj školi sa 600 osnovaca i 300 gimnazijalaca i u područnoj školi „Pilana“ u potpunosti je riješeno grijanje na ekološki prihvatljivo gorivo pa su uslovi za rad u ovim sada mnogo povoljniji. Međunarodni dan ljudskih prava u ovoj školi su odabrali da bi obilježili završetak projekta izgradnje nove kotlovnice u područnoj školi „Pilana“.

Područna škola „Pilana“ koja radi pod okriljem Druge osnovne škole i koju pohađa više od 250 učenika danas je organizovala malu svečanost na kojoj su učenici ove škole obilježavajući Dan ljudskih prava izveli prigodan program i ugostili sve one koji su pomogli da se riješi dugogodišnji problem grijanja.

Podzemne vode su gotovo svake godine plavile kotlovnicu za centralno grijanje koja se nalazila u suterenu i u kojoj su bile dvije peći na kruto gorivo i to baš u vrijeme kada je grijanje najviše trebalo. Rješavanjem kompletnog grijanja i utopljavanja objekta centralne škole stvorili su se uslovi da donatorska sredstva od njemačke humanitarne organizacije Aktionen – Stiftung für Menschen in Not a koju pomaže Vlada SR Njemačke budu preusmjerena za rješavanje problema u područnoj školi „Pilana“. Uz saglasnost donatora sredstva je implementirala Lokalna akciona grupa Una-Sana a svoj udio u finansiranju dala je i Općina Bosanska Krupa.
„Za godinu dana u našoj Drugoj osnovnoj školi mnogo se toga promijenilo, naravno na bolje. Imamo riješeno centralno grijanje u centralnoj školi, na istoj školi je urađena izolacija krova, zamjena stare dotrajale stolarije sa novom pvc stolarijom, urađena kotlovnica, dakle posve druga priča. Također, u područnoj školi “Pilana”, u kojoj se trenutno nalazimo, zahvaljujući njemačkom Ministarstvu za poduzetništvo, njemačkoj humanitarnoj organizaciji Aktionen – Stiftung für Menschen in Not i Općini Bosanska Krupa implementiran je projekt ugradnje nove kotlovnice i izgradnje spremišta za pelet. Ovom prilikom ja se zahvaljujem svima, posebno njemačkom ministarstvu i humanitarnoj organizaciji i Općini Bosanska Krupa na podršci nama i našoj djeci“ ističe direktorica Druge osnovne škole Daira Zjakić.

Načelnik bosanskokrupske Općine Armin Halitović nije krio zadovoljstvo što je u još jednom školskom objektu na području općine došlo do znatnog poboljšanja uslova za osnovce ali i polaznike odjeljenja Niže muzičke škole iz Bihaća kojih je ovdje veliki broj.

„Mladi su naša budućnost i naša obaveza. Mi već godinama ulažemo u školske objekte i ulagat ćemo i dalje, stvarat ćemo još bolje uslove za djecu i za njihove nastavnike kako bi im lakše prenijeli znanje. Želim istaći da je Druga osnovna škola prije manje od godinu dana bila “škola slučaj”, bez kvalitetnog grijanja u centralnoj i u ovoj područnoj školi, a evo danas sa zadovoljstvom možemo reći oba objekta Druge osnovne škole imamo u zaista dobrom stanju. Ovaj projekt je još jedan pokazatelj da smo mi u Bosanskoj Krupi dobri partneri, da smo spremni prihvatiti sve projekte, završiti ih na višestruko zadovoljstvo i opravdati sredstva. Nadam se da je ovo početak saradnje sa njemačkom Vladom i da će ovakvih projekata biti i u budućnosti“ rekao je između ostalog načelnik Općine Armin Halitović.
Ovom prilikom je najavljeno da će prije kraja prvog polugodišta centralno grijanje dobiti i Područna škola na Ostružnici a uskoro se očekuje da se problem grijanja na isti način, sa ekološki prihvatljivim gorivom, riješi i u Velikom Badiću.
Osim općinskog načelnika Armina Halitovića, direktora LAG Una-Sana Šefika Veladžića svačanosti su prisustvovale i predstavnice Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK.