Uz pomoć Ministarstva za građenje USK, roditelja, nastavnika i mještana u školi “Ostružnica” izgrađeno centralno grijanje i postavljena fasada

Danas je u područnoj školi “Ostružnica” koja pripada Drugoj osnovnoj školi Bosanska Krupa upriličena svečanost povodom završetka dva značajna projekta energetske efikasnosti, a to su izgradnja centralnog grijanja i utopljavanje objekta.
Izgradnju centralnog grijanja sa 12.5 hiljada KM finansiralo je Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK iz sredstava od ekoloških naknada. Drugi projekt, utopljavanje objekta i uređenje hola, vrijedan je preko 20 hiljada KM. Specifičnost ovog projekta jeste što je finansiran od strane ljudi dobre volje, prije svega uposlenika, roditelja, mještana, koji su i izvodili radove.

“Nastavnici su skupili nekoliko hiljada maraka planirajući da rade grijanje. Prikupljali su u tajnosti, meni nisu ni htjeli reći, i onda su došli sa idejom, međutim, ja sam već odlučila da se javim na javni poziv kod Ministarstva za građenje. Onda smo taj novac preusmjerili na projekt utopljavanja”, ponosno ističe direktorica škole Daira Zjakić.
Svečanosti je prisustvovao i resorni ministar Tahir Nuhić. Kaže da su najteže situacije kada im školske ustanove šalju zahtjeve za ogrjev i da su zbog toga ozbiljno krenuli sa projektima energetske efikasnosti.

“Do sada smo završili Drugu osnovnu uz pomoć Općine Bosanska Krupa, nastavljamo sa Mješovitom srednjom školom Safet Krupić, školama u Bosanskoj Otoci, Velikom Badiću. Do kraja mandata sve škole na području općine će imati ovakve uslove”, naglašava ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK Tahir Nuhić.
Zadovoljstvo zbog urađenog posla, prije toga inicijative i zajedničkog rada roditelja, nastavnika i mještana, nije krio ni načelnik Općine Armin Halitović.

“Ovo je jedan od onih, kako volim reći, malih lijepih projekata gdje ima puno aktera. Tu su roditelji, uposlenici škole, Ministarstvo za građenje, Općina i drugi. Korištenjem takve sinergije uvijek možemo mnogo toga napraviti. Ovakvi projekti su zaista poželjni, prvenstveno zbog prostorija u kojima će djeci biti toplije i ljepše, u kojima će im njihovi nastavnici lakše prenijeti svoje znanje”, kaže načelnik Halitović.
Za program svečanosti povodom završetka projekata u kojem je bilo igre, pjesme, recitacija i poruka o očuvanju okoliša i životne sredine pobrinuli su se vrijedni učenici ove škole.